klap Brijder menu uit
afbeelding 1
afbeelding 2
afbeelding 3
afbeelding 4

Wat is MMORPG?

Al in de jaren 80 verschenen de eerste Rollenspellen (Role Playing Games/RPG). De speler bestuurt in dit soort spellen een karakter dat een bepaald vooropgezet verhaal doorloopt binnen een digitale wereld. Aan het begin van het verhaal is het karakter nog 'onervaren', maar gaandeweg krijgt deze steeds meer mogelijkheden (Skills) waardoor de speler het gevoel ervaart beloond te worden voor het oplossen van conflicten. Enkele beroemde voorbeelden van spellen die volgens dit systeem werken zijn de series Final Fantasy en Diablo. In het bijzonder het eerste voorbeeld kent nog steeds een enorme aanhang van trouwe fans, aangezien er nog steeds spellen in de serie worden gemaakt, en de naam cultstatus heeft bereikt.

De RPG is over het algemeen een verslavend speltype. De speler wordt over het algemeen snel beloond voor het doorlopen en oplossen van bepaalde conflictsituaties en stijgt daardoor in rang (levellen), en het verhaal is vaak episch en meeslepend van opzet, waardoor iemand met veel vrije tijd en weinig weerstand al snel geneigd is 'toch nog even door te spelen'.

Een variant op de RPG is de MMORPG. Deze kan gezien worden als de online-RPG. In tegenstelling tot de 'speelwereld' van de gewone RPG, waar de speler de enige 'levende' bewoner is, worden de speelwerelden van de Online-RPG's bewoond door andere spelers die bewust met elkaar samenwerken om sneller te kunnen levellen, of elkaar juist tegenwerken.

Een populair voorbeeld van een Online-RPG is het spel World of Warcraft van uitgever Blizzard.

 

Terug naar FAQ-overzicht