klap Brijder menu uit
afbeelding 1
afbeelding 2
afbeelding 3
afbeelding 4

Wat is gokken? 

Veel jongeren vinden het leuk om een keertje te gokken. Dat kan op verschillende manieren bijvoorbeeld in een casino, op een fruitautomaat, online op sportwedstrijden, of met een loterij. Voor de meeste jongeren is het een onschuldig tijdverdrijf. Het is altijd spannend omdat de kans bestaat dat je wat geld kunt winnen. 

Er is een verschil tussen een behendigheidsspel en een kansspel. Bij een behendigheidsspel kun je het resultaat beïnvloeden. Een voorbeeld van een behendigheidsspel is een flipperkast. Bij een kansspel is het niet mogelijk het resultaat te beïnvloeden en dat maakt het juist zo spannend. Je kunt geld winnen, maar het risico dat je je inzet verliest is groot.

Uitgelicht: Hoe werkt een fruitautomaat?

In een fruitautomaat zit een nauwkeurig ingestelde computer. Deze computer zorgt ervoor dat er slechts enkele seconden zit tussen het moment dat je op de knop drukt, en de uitslag. Die korte speeltijd maakt het extra spannend. Om het gokken minder aantrekkelijk te maken heeft de overheid bepaald dat het voortaan 4 seconden moet duren voordat je de uitkomst weet. 

Van iedere euro die je in de kast gooit moet volgens de wet minimaal 60% worden uitgekeerd. Bij de meeste kasten ligt het percentage in werkelijkheid tussen de 60 en 80%. Dit betekent dus dat de eigenaar van de gokkast bij iedere euro ongeveer 20 tot 40 cent verdient. Een gokkast levert een eigenaar gemiddeld ongeveer 11.000 euro per jaar op. 


Lees verder: werking gokken