klap Brijder menu uit
afbeelding 1
afbeelding 2
afbeelding 3
afbeelding 4

Risico's gamen

Gamen is meestal leuk maar brengt ook risico’s met zich mee.

Een opsomming:

Agressie

Er is veel discussie is over het verband tussen games en geweld, maar de grote meerderheid van de onderzoeken geeft aan dat er een verband bestaat tussen agressie bij jongeren en games. Daarbij gaat het waarschijnlijk wel om de korte termijn: gewelddadige games maken spelers op korte termijn vatbaarder voor agressieve gevoelens en gedachten.

Isolement

Wanneer het in het echte leven moeilijk is om vrienden te maken, kan het internet en gamen een veilige omgeving zijn om toch met anderen in contact te komen. Er kunnen zelfs goede vriendschappen ontstaan. De stap naar contact in de echte wereld wordt hierdoor vaak weer groter.

Voor anderen geldt dat de contacten die zij hadden op de achtergrond raken doordat er minder tijd is om af te spreken, want alle tijd wordt besteed aan gamen. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot een sociaal isolement.

Schoolprestaties

De meeste onderzoeken wijzen uit dat dagelijks gamen kan leiden tot slechtere schoolprestaties, omdat tijd wordt gestoken in het gamen i.p.v. in huiswerk.

Wat ook geldt is dat jongeren die slecht presteren op school, juist meer gaan gamen omdat het een manier is om succes te ervaren en zo zelfvertrouwen of respect te krijgen.

Beweging en eten

Te veel gamen kan leiden tot minder bewegen wat weer kan leiden tot overgewicht.

Daarnaast kan het zijn dat een gamer ongezond snackt of snoept tijdens het gamen of gezonde maaltijden overslaat. Er zijn ook games die lichaamsbeweging juist bevorderen zoals de Wii.


Lees verder: heb ik een probleem met gamen?